Eten en drinken in Bulgarije

Er zullen weinig mensen zijn die Bulgarije zullen bezoeken om zijn culinaire specialiteiten. De Bulgaarse keuken wordt de laatste jaren wel steeds bekender in Nederland, maar er zullen toch veel mensen zijn die geen enkel Bulgaars gerecht kunnen noemen. Laat staan een voorstelling kunnen maken van wat Bulgaars eten inhoud. Dit ondanks dat Bulgarije heel erg in trek is als vakantieland.

Eet gewoonten in Bulgarije

Daar waar we in Nederland gewent zijn aan ontbijt, middag en avondeten kom je in Bulgarije in een heel andere wereld terecht. In Bulgarije eet men de hele dag door kleine hapjes en eet men eigenlijk maar één echte maaltijd per dag. Voor deze maaltijd wordt dan rustig de tijd genomen.

Restaurants

Er is in Bulgarije heel veel keus wat eten betreft. De menukaart doet dan ook zeker niet onder voor wat je waar dan ook gewend bent. Als je in een restaurant de menukaart voorgeschoteld krijgt zal je direct opvallen dat ze hier bij elk gerecht het gewicht zetten.

Eten

In Bulgarije wordt vooral gebruik gemaakt van nationale/lokale producten. In de zomer is er een grote keuze in fruit. Als voorgerecht is men gewend om een meze schotel te eten. Dit is misschien bij veel fans van de bekendere Griekse en Turkse keuken bekend. Het is een schotel met verschillende kleine gerechtjes zoals kazen, vleeswaren en gevulde wijnbladeren. Groenten zijn hier goed verkrijgbaar en worden ook veelvuldig gebruikt in de Bulgaarse gerechten. Populaire groenten zijn paprika, tomaat, courgette en komkommer.
Vlees wordt zowel gegrild als gekookt in stoofschotels veel gebruikt en dan vooral varkensvlees. Ook vis wordt vooral in de gebieden aan de kust veel gegeten.
Verschillende kazen en dan vooral feta zijn een graag gezien ingrediënt in Bulgarije en worden veelvuldig gebruikt. Ook een veelgebruikt ingrediënt is Bulgaarse yoghurt, die zowel in gerechten wordt verwerkt als op zich zelf wordt gegeten.
In Bulgarije is men dol op zoetigheid en is zijn er tal van lekkernijen voor bij de koffie. Zo is bijvoorbeeld baklava hier een graag geziene lekkernij. Maar ook minder bekende gerechtjes zoals kadaif, garash en Bulgaarse chocolade- en mokkataart.

Drinken

In Bulgarije is een grote keuze aan wijnen en bieren, vooral voor tijdens het uitgaan. Verschillende witte, rode en kruidenwijnen zijn volop verkrijgbaar. Ook verschillende bieren zijn hier volop te verkrijgen in flessen tot wel 2 liter inhoud. Bij het eten wordt raki graag genuttigd.
Uiteraard zijn er ook voor de niet alcohol drinkers genoeg mogelijkheden. Zo is zuivel een veel gebruikte drank. Ayran wordt hier bijvoorbeeld graag genuttigd. Dit is een yoghurt drank die ook vooral bij liefhebbers van de Turkse keuken bekend in de oren zal klinken.
Naast dit alles wordt er veel thee, koffie en ijskoffie gedronken. Let op kraanwater is hier op veel plaatsen niet geschikt als drinkwater en het is aangeraden om mineraalwater te kopen om te drinken.

Lokale gerechten om te proberen

Wil je op je vakantie kennis maken met de Bulgaarse keuken dan is er veel keus in gerechten. Ik zal er hier een aantal noemen die je geprobeerd moet hebben. Kebab, Kebaptcha een gerecht van gekruide worstjes, kavarma vlees en groenten gekookt in tomatensaus en uien. Verschillende ovengerechten zoals courgette au Gratin en Gyuvetje. Diverse soepen, salades en lekkernijen. Dit is natuurlijk maar een klein deel van de vele verkrijgbare gerechten.

Voor de moeilijke eter

Niet iedereen is gek op het proberen van allerlei gerechten waar hij of zij nog nooit van gehoord heeft. Dit is echter geen reden om Bulgarije links te laten liggen. Voor de mensen die wel graag op vakantie willen naar Bulgarije, maar moeite hebben met de lokale keuken is er ook genoeg keus. In de vakantie en badplaatsen is de internationale keuken goed verkrijgbaar. Ook zijn pizza, hamburgers en andere snacks vooral in de hotels te verkrijgen. Kortom er is qua eten in Bulgarije voor ieder wat wils. Zowel voor de culinaire liefhebber als de moeilijke eter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *