Cultuur van Bulgarije

Waarschijnlijk is Bulgaarse yoghurt tot nu toe het enige waar je aan denkt bij Bulgarije...lees verder om iets meer te weten te komen over deze geweldige vakantiebestemming!

Cultuur van Bulgarije

Eerst de basics: Bulgarije is een van de oudste landen van Europa. Sinds 1991 is Bulgarije een democratie. De taal die er gesproken wordt, is Bulgaars en soms Turks of Romani. Aan de kust word je echter standaard in het Duits aangesproken. Je betaalt er met de munteenheid Dinar.

In bijna elk dorp of stadje heb je een cultureel centrum. Dit bestaat dan meestal al eeuwen, want vanwege de Turkse overheersing moesten de culturele centra altijd geheim blijven. Nu vind je in de culturele centra vaak tentoonstellingen, musea of bibliotheken.

Helaas zijn er door een geschiedenis van jarenlange onderdrukking en vernieling niet veel bezienswaardigheden overgebleven qua indrukwekkende monumenten of gebouwen. Kloosters zijn hier echter een uitzondering op, deze worden al eeuwen goed onderhouden en zijn geliefd. Als je geïnteresseerd bent in oude steden kun je een bezoek brengen aan Veliko Târnovo, Plovdiv of Nessebar. Het laatste stadje staat zelfs op de Werelderfgoedlijst. Het is verdeeld in een oud en nieuw centrum. Slenteren door de smalle straatjes of langs de historische bezienswaardigheden is zeker de moeite waard. Het Rozendal en het beroemde klooster van Rila zijn ook bekende trekpleisters.

Heel bekend aan de Bulgaarse cultuur zijn de traditionele kleding en dans. Deze komen uit vroegere tijden en werden vaak gebruikt bij oogstliederen of voor het verdrijven van boze geesten. Het is ook zeker een aanrader om voor weinig geld een opera met vaak grote sterren te bezoeken.

Bulgarije als vakantieland

Bulgarije wordt pas de laatste jaren steeds populairder als vakantieland. Dit komt door de fijne temperaturen, moderne faciliteiten bij de badplaatsen en natuurlijk de lage prijzen! Bekende badplaatsen in Bulgarije zijn Sunny Beach, Golden Sands, Burgas, Obzor en Varna. Het strandleven speelt zich helemaal af aan de kust van de Zwarte Zee. De naam "Zwarte Zee" komt trouwens van de Turken. Zij gaven deze naam aan de zee vanwege het heftige klimaat in de herfst en winter, dan kan het er extreem hard waaien. Het goudstrand in het noorden is waarschijnlijk het bekendste, dit ligt vlakbij Varna. Dit is een heerlijk strand voor als je even genoeg hebt van het cultuur opsnuiven. Het is super breed, soms wel 100m en heeft heel fijn zand.

Wist je dat...?

* Je gaat vast ook een dagje (of 2...of 3..) shoppen. Denk er dan aan dat afdingen echt niet gebruikelijk is. Je moet het dan ook niet proberen, voor je het weet wordt het als een belediging gezien!
* Als je een stevige bak koffie nodig hebt om in de ochtend op te starten, zit je in Bulgarije goed. Wanneer je gewoon koffie bestelt, krijg je namelijk standaard een espresso. Ben dus duidelijk en geef aan hoe je je koffie drinkt, met (veel) melk, cappuccino etc...
* Als je in Bulgarije uit eten gaat met Bulgaren, houd er dan rekening mee dat ze uiterst lang over hun maaltijden doen. Ze kletsen graag uitgebreid tussen twee happen in...en dan zit jij inmiddels al aan je dessert! Als je bord leeg is, wordt het namelijk meteen weggehaald, er wordt niet gekeken naar hoever je andere tafelgenoten zijn.
* Let heel goed op bij een zebrapad, want je krijgt hier niet automatisch voorrang, zoals in Nederland (meestal) wel het geval is.
* En tot slot, iets dat tot hele grappige situaties kan lijden: ja knikken en nee schudden betekent in Bulgarije precies het tegenovergestelde! Veel succes daarmee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *